Jaką zmywarko-wyparzarkę gastronomiczną wybrać?

not image

Właściwy wybór urządzenia, jakim jest profesjonalna zmywarko-wyparzarka gastronomiczna, to absolutne must have w przypadku właściwie każdej profesjonalnej kuchni. Chociaż tradycyjne sprzęty z tej kategorii są w stanie sprostać codziennym wymaganiom, to inaczej wygląda sytuacja w przypadku restauracji, kawiarni czy innych lokali gastronomicznych. W takim miejscach potrzebna jest profesjonalna zmywarka.

Profesjonalna zmywarko-wyparzarka. Na co warto zwrócić uwagę podczas wyboru sprzętu?

Czy istnieje idealna wyparzarka gastronomiczna do restauracji? Rzecz jasna - nie. Nie chcemy tu reklamować konkretnych urządzeń, chociaż wiele ciekawych rozwiązań możesz znaleźć na stronie internetowej https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zmywarki-gastronomiczne/91.

Zamiast tego zastanowimy się raczej, co powinny zawierać profesjonalne sprzęty z tej kategorii.

Generalnie, standardowe zmywarki pracują w temperaturze do 60- 70 stopni w skali Celsjusza. Takie rozwiązaniem może jednak okazać się niewystarczające, jeśli zależy Ci na efektywnej pracy w miejscu, w którym każdego dnia trzeba zmyć kilkaset talerzy oraz innych naczyń. Tymczasem, zachowanie odpowiedniego poziomu higieny jest niezwykle z punktu widzenia bezpieczeństwa klientów.

Taki stan rzeczy oznacza, że warto zainwestować w profesjonalną wyparzarkę, która oferuje znacznie wyższą temperaturę pracy - rozumiemy przez to przedział zawierający się w granicach 80-90 stopni Celsjusza. Dzięki temu sprawimy, że gorący strumień wody skutecznie usunie zabrudzenia, jakie naturalnie pozostają na naczyniach po zjedzonym posiłku. To jeszcze nie wszystko, ponieważ podwyższona temperatura eliminuje bakterie, wirusy i inne szkodliwe dla ludzkiego zdrowia patogeny.

Temperatura to jeszcze nie wszystko, o czym należy pamiętać. Oprócz tego podczas wyboru trzeba zwrócić uwagę na zasilanie - w gastronomii dolna granica wynosi 400 V.

Ponadto, profesjonalny sprzęt powinien posiadać pompę umożliwiającą skrócenie czasu płukania, a także pompę spustową. Jest to rozwiązanie przydatne w lokalach, w których brakuje odpływu w podłodze.

Warto wybrać taki sprzęt, który ma również funkcję zmiękczacza. Dzięki temu można skutecznie zapobiegać osadzaniu się kamienia i matowieniu szklanych naczyń.

Rozmiary zmywarki należy dostosować do rodzaju kuchni oraz potrzeb danego biznesu (liczby klientów itp.). W mniejszych oraz średnich lokalach wystarczy zmywarka z koszem o rozmiarach na poziomie 500x500 mm.

Last but not least, warto zwrócić uwagę również na sposób ładowania zmywarki, co niewątpliwie wpłynie na wygodę podczas codziennej pracy w kuchni. Przykładowo, zmywarki z otworem z przodu lub góry są odpowiednie w przypadku mniejszych i średnich lokali.

Ilość Komentarzy:

Zostaw Komentarz

Nick*

Adres email*

Komentarz*